>>Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

Hieronder vindt u de meest voorkomende vragen over De GyneFix. Staat uw vraag of opmerking er niet tussen, dan kunt u contact opnemen door middel van het contactformulier. Wij zullen u dan zo spoedig mogelijk van een antwoord voorzien. Uiteraard zijn wij ook telefonisch te bereiken op het nummer 071 820 00 90. 

Hoe ziet de GyneFix er uit?

De GyneFix is zo ontworpen dat het in tegenstelling tot ander spiraaltjes geen hard plastic frame en zijarmen heeft. De GyneFix bestaat uit 4 koperen hulsjes die aan een chirurgische draad vastgemaakt zijn. Het knoopje aan het uiteinde verankert De GyneFix in de baarmoeder.

Voor wie is de GyneFix geschikt?

Doordat De GyneFix kleiner en flexibeler is dan het klassieke spiraaltje is De GyneFix geschikt voor elke vrouw. De GyneFix heeft geen skelet daardoor neemt De GyneFix minder plaats in en past door zijn soepelheid in elke baarmoeder.

Waar kan ik terecht om een GyneFix te laten plaatsen?

Sanare heeft een lijst met alle getrainde gynaecologen waarbij u terecht kunt om De GyneFix te laten plaatsen. Via een eenvoudige procedure wordt De GyneFix geplaatst.

Hoe verloopt de plaatsing?

GyneFix wordt door een getrainde gynaecoloog in de baarmoeder geplaatst en is daar gedurende 5 jaar werkzaam. Ter controle wordt er in de meeste gevallen na 6 weken nog een echo gemaakt om te kijken of de plaatsing goed gegaan is.

Is het inbrengen pijnlijk?

Het inbrengen en plaatsen is niet pijnloos. U voelt een korte prikkende pijn die snel wegebt. Na een paar seconde voelt u niets meer. Ter voorbereiding zou u een pijnstiller in kunnen nemen.

Wat kan ik verwachten na de plaatsing van een GyneFix?

Een beetje bloedverlies na het plaatsen van de GyneFix is normaal. Ook kunnen er na het plaatsen enkele dagen lichte krampen optreden. De eerste menstruaties kunnen iets overvloediger zijn, maar worden na een korte tijd weer als normaal.

Kan ik een GyneFix laten plaatsen als ik nog geen kinderen heb?

De GyneFix kan zeker gebruikt worden door vrouwen die nog niet bevallen zijn. De GyneFix is uiterst flexibel en past zich aan elke baarmoeder aan.

Kan ik tampons gebruiken na de plaatsing?

De eerste twee maanden na de plaatsing wordt het afgeraden om gebruik te maken van tampons. Daarna is het geen probleem.

Kan ik gaan sporten na de plaatsing?

Intensief sporten wordt afgeraden de eerste week na plaatsing. Daarna is het geen probleem.

Kan ik een menstruatiecup gebruiken met de GyneFix?

Het gebruik van een menstruatiecup is niet mogelijk in combinatie met de GyneFix. Door de vacuüm wat de cup creëert kan de GyneFix worden losgetrokken. 

Wanneer kan ik opnieuw vrijen na plaatsing van de GyneFix?

De eerste twee week na plaatsing wordt vrijen niet aangeraden.

Is een GyneFix voelbaar voor mijn partner?

Tijdens het vrijen is GyneFix niet voelbaar. Het uiteinde van het draadje krult meestal mooi rondom de baarmoedermond. Mocht het toch voelbaar zijn, kunt u het draadje door uw arts korter af te laten knippen.

Is een nacontrole nodig?

Wij raden aan om een paar weken na de plaatsing van GyneFix een nacontrole te laten doen. Zo weet u zeker dat GyneFix goed geplaatst is. 

Kan ik mijn menstruatie uitstellen met GyneFix?

De menstruatie kan niet worden uitgesteld of overgeslagen. De GyneFix is hormoonvrij. De natuurlijke cyclus blijft behouden.

Hoeveel kost GyneFix?

De GyneFix kost in de apotheek 190,- (incl. BTW). Wij raden u wel aan om altijd te checken of de GyneFix niet al op de poli aanwezig is voordat u deze zelf bij de apotheek aanschaft. De GyneFix dient pas na 5 jaar vervangen te worden, en kost dus per jaar 38,-. Dit is aanmerkelijk goedkoper dan ‘de pil’.

Wordt de GyneFix vergoed?

In de basisverzekering wordt anticonceptie boven de 21 jaar niet vergoed, in de meeste gevallen zal een aanvullende verzekering GyneFix normaal vergoeden. Voor meer informatie hierover raden wij u aan contact met uw eigen zorgverzekering op te nemen.

Hoe snel ben ik vruchtbaar na het verwijderen van de GyneFix?

GyneFix is 100% hormoonvrij. Na het verwijderen van GyneFix keert de normale vruchtbaarheid terug.

Koperallergie bij de GyneFix, kan dat?

Er zijn nog geen meldingen van allergieën gedaan. Koperallergie is erg zeldzaam. Koper is een stof die in het lichaam aanwezig is. Een allergie is dan ook zeldzaam. GyneFix gebruikt koper van de hoogste zuiverheidsgraad waardoor allergische reacties op onzuiverheden zoals bij voorbeeld Nikkel uitgesloten zijn.